Afrikansk Sommer

In Anmeldelse kaffe, Cupping, Kaffe by bryggeadminLeave a Comment

Afrika , og spesielt Kenya og Etiopia er i sesong! Jeg har cuppet litt forskjellig kaffe i det siste, men mest fra disse to landene! Cupping er en fantastisk måte å finne alle nyanser av smaker i kaffen på – og metoden gir også en god pekepinn på hvilken bryggemetode som kan passe best!

Når man cupper setter man opp et bord med forskjellige kopper med kaffe. En god dosering er forholdet 60g kaffe pr liter vann, og en kverningsgrad som er hakket grovere enn filtermalt! Man heller så vann over kaffen i koppene eller glassene og lar det stå i 4 minutter før man “bryter ” overflaten – det vil si at man rører ovenfra og ned med en skje slik at kaffen synker til bunnen. Så venter man en stund til før man smaker med en skje, gjerne en cuppingskje. Pleier å la tiden ha gått til ca 12 minutter, da er som regel temperaturen smakeklar og man brenner ikke tungen sin.

Anbefalingene til bryggemetodene er mine personlige preferanser for den gitte kaffen, i noen tilfeller gitt utifra testing på forskjellige og i andre tilfeller fra kun cuppingopplevelsen.

Fra den ene Kenya- og Etiopia-cuppingen vi hadde stod følgende kaffer på bordet: (jeg visste hvilke som var med, men ikke hvor de stod – som er standard)

 

Photo 12.07.14 18 04 40

 

Kenya Kii, Brent av Jacu.

Litt fersk på dette bordet(4 dager etter brenning), men utrolig klar til å være så fersk – noe som lover veldig godt for fortsettelsen.

Aromaer av søt og syrlig frukt. Leskende og lett munnfølelse, med smak av sitrongress og lime.

AeroPress

 

Kenya Mutheka, brent av Tim Wendelboe

Fruktig aroma, intense sitrustoner. Leskende og lett. Smak av qumquat, syrlige bær som bringebær. Kompleks, noe bitterhet ved høyest temperatur.

AeroPress, V60

 

Kenya Kagongo, brent av Jacu

Aromaer av lyserøde bær, som rips og bringebær. Tydelig smak av lime, og bringebær. veldig leskende munnfølelse, med en søt avslutning.

AeroPress

 

Kenya Kapsokisio, brent av Tim Wendelboe

Noe fyldig, den Kenyanske på bordet som hadde mest sødme i smaken.

Men en lett og elegant finish med smak av sitrusfrukter.

AeroPress, V60, Kalita

 

Etiopia Wote, brent av Jacu.

Tydelig duft av søte frukter som fersken.

Smak av bær, tydelig jordbærpreg. Var nærliggende til å tro at den var bærtørket selvom jeg visste at bordet bestod av kun vaskede. Bløt munnfølelse.

V60

 

Kenya Kaiguri, brent av Kaffa

Fremstår som den kraftigste kenyanske på bordet.

Nesten treaktig aromabilde. Mye sødme, fyldig munnfølelse, og mindre syrlighet enn man forventer på et sånn bord.

V60 og Kalita

 

Etiopia Duromina, brent av Tim Wendelboe:

Dufter av sitron. Bløt munnfølelse.

Slår meg med en gang som syrlig, opplever det mer konkret som tydelig appelsinsmak, så den har også en balansert sødme.

V60 og Chemex.

 

Etiopia Hunkute, brent av Tim Wendelboe

Lett floral aroma. Smaker søtt, plomme, stjerneanis. Lett munnfølelse, bløt avslutning.

V60 

Leave a Comment