Besøk hos Jacu!

In Kaffe by bryggeadminLeave a Comment

Et av de nyere mikrobrenneriene vi har her i landet er Jacu, som holder til i Ålesund! Det er drevet av de veldig hyggelige og gjestfrie menneskene Anne Birte, Oliver og Gunnar! De brenner (hehe) for god kaffe og å for å få frem det beste i hver bønne.

Dette fører til at kaffen vi kan kjøpe fra dem, som vi bruker på Kaffemisjonen til daglig eller som du kan bruke hjemme, er av ypperste kvalitet. Og dette har de greid siden de startet i 2011! Det er imponerende.

Derfor var det meg en sann glede å, sammen med en god venn, legge årets miniferietur til brenneriet i Ålesund. Her fikk jeg sett på flere brenninger, snakket masse med Anne Birte og Oliver om kaffe og spesialkaffeverden, og ikke minst fikk jeg smakt mye god kaffe. Jacu er ennå små, men de jobber alltid etter å bedre kvaliteten – altså stadig forbedre noe som allerede er bra, og hele tiden kommunisere med oss som bruker kaffen deres om smak, bønner, bryggeprofiler osv. Det er kjempegøy å jobbe med kaffe på denne måten, det gjør det dynamisk, utviklende og utfordrende. Jacu representerer derfor noe av kjernen i det som gjør spesialkaffe så interessant: en stadig utvikling, og stadig søken etter bedre kvalitet!

Prøveskyter espresso

Prøveskyter espresso

Spesialkaffeverden i Norge er fortsatt relativt liten, det gjør at man etterhvert kjenner mange i forskjellige brennerier og forskjellige kafeer. Likevel er disse besøkene verdifulle fordi man får en nærhet til brenneprosessen (som er litt på avstand hos kafeer som ikke brenner selv), og vi får enda bedre kontakt på tvers av bys- og fylkesgrenser.

I vår verden av spesialkaffe tenker jeg at det fortsatt er viktig å løfte frem det som er bra hos hverandre. Den verdenen er fortsatt liten, men den burde vært større, som betyr at det er plass til flere i det markedet vi kan ha.

Noe av det mest interessante vi har innenfor spesialkaffe er kunnskapen om hvert ledd i prosessen – eller en stor muligheten til å tilegne seg dette! Noe et besøk hos Jacu (eller andre) representerer. Vi får en tettere tilknytning til brennernes utgangspunkt for å jobbe med råvaren slik de gjør – og dermed bedre forutsetning for å brygge gode brygg. Da kan vi, gjerne i dialog med brenneriet, enten det er hjemme eller i kafeen gjøre vårt ytterste for å utnytte råvaren på best mulig måte.

Kaffe

Kaffe

Fra Jacu sin nettside:

“The jacu bird lives in South America and is known for something quite extraordinary; It flies from coffee plantation to coffee plantation and picks and eats the tastiest coffee cherries.

The fruit makes its way through the bird’s digestive system, and the seeds of the fruit – coffee beans – come out perfectly processed.

These coffee beans are among the most exclusive in the world. This story has inspired us, and the bird has lent its name to our micro-roastery in Ålesund.”

Leave a Comment