Bryggeguide Chemex

In Bryggeguide, Chemex, Kaffe by bryggeadmin6 Comments

Chemex er en veldig fin bryggemetode hvis du vil servere flere kaffe, eller bare vil drikke litt mer selv! Filteret til en Chemex er veldig fint, noe som gjør at man vil få veldig rene og klare brygg – som viser godt hva kaffen inneholder av smak og aroma.

Bryggehygge-4

Samle middagsselskapet rundt Chemexen når du brygger, kjenn på aromaene, og du har skikkelig Bryggehygge!

Utstyr

 • Chemex
 • Chemexfilter
 • Vannkoker
 • Gåsenakke-hellekanne
 • Vekt
 • Timer (i en bryggevekt, eller ved siden av)

Oppskrift

 • 38 g kaffe
 • 600 g vann
 • Kverningsgrad: grovere enn filter.

 

 

Brett filteret slik at du har tre sider én vei, og en side den andre veien. Plasser det i Chemexen med de tre lagene mot helletuten, det er viktig at den ikke tettes igjen under bryggingen. Den sørger for sirkulasjon. Hell i varmt vann for å væte filteret og varme opp glasset. Hell av dette vannet, pass på å plassere filteret pent tilbake. Ha i den kvernede kaffen.

Bruk en gåsenakke-kanne til å helle vannet. Start med en “blom” på ca 70-85 g vann, la det stå til det har gått 35 sekunder. Fortsett med ganske kraftig stråle, små sirkler i midten av kaffen, til ca 350g vann. La det renne ned litt, før du fortsetter med ca 100-150g til, i brede sirkler. Se til at tuten ikke tettes av filteret, et godt tips kan være å ha vannivået ca 1 cm under kanten på Chemexen. Siste puls er det resterende opp til 600g, så det vil si mellom 100-150g (etter hvor stor den forrige var).

Hvis du er ferdig med å helle vann innen 1:50, vil bryggetid bli 4:00 og det pleier å gi veldig gode brygg! 🙂

Er det noen begreper du lurer på, se siden Kaffeterminologi. Se den generelle utstyrslisten for hva du alltid bør ha på kjøkkenet ditt!

 

Bryggehygge-7

Comments

 1. Hei, i oppskriften står det at man skal benytte kaffe som er litt grovere enn medium. Hva vil dette bety i praksis? Hjemme benytter jeg en Wilfa-kvern, kanskje du har noen tips.

  Hvis man har en Wilfa, er steget opp til Barazza verdt investeringen, eller bør man gå enda hardere til verks?

  Mvh Henrik

  1. Author

   Hei! På Wilfa mener jeg at jeg lå 1-2 prikker over Medium på første versjon. 2 prikker over Filter på nr 2.

   Barazza har bedre kvernverk, produserer mindre fines, og har lenger levetid. Så vil si det absolutt er en god investering.

   Mvh
   Christian

 2. Pingback: Månedens kaffe – desember | Bryggehygge

 3. Pingback: Etiopia Chelba – månedens kaffe februar | Bryggehygge

 4. Hei, jeg har lige forsøgt mig med chemex og brygget med denne opskrift bare med halvdelen af kaffen, dvs, 19 g kaffe lidt grovere end alm filter (på min wilfa) og så med 300 g vand. Samlet brygtid er ca 2 minutter.
  Bloom 30 sek til 35 g vand. Pour over indtil 1:45, lad stå og løbe igennem til ca 2 minutter. HERLIGT! 🙂

  Jeg renser/skyller i øvrigt filteret inden jeg brygger kaffen. Jeg hælder forsigtigt vandet fra og sikrer mig at den lille fold i bunden af filteret ikke krøller, når jeg hælder kaffen på.

  Kaffen var espresso fra Nyeri Kenya (Coffee Collective, København)

  Takk
  Mange hilsner
  Thomas

  1. Author

   Så kjekt å høre at det fungerer! 🙂
   Coffee Collective har også veldig god kaffe!

   Christian

Leave a Comment