Butikkaffe

In Anmeldelse kaffe, Cupping, Kaffe by bryggeadminLeave a Comment

Jeg skal medgi at jeg ikke drikker butikkaffe så veldig ofte, men å ha referansene inne er nyttig for å vite noe om hva slags kaffe folk er vant til å drikke. Derfor satte vi opp en cupping med litt kaffe fra Jacu, litt fra Lippe og litt fra Tim Wendelboe – i tillegg til et lite utvalg av det som fantes i hele bønner i hylla hos en av butikkene i byen. Nå er det sånn at forventningene til den kaffen selvfølgelig ikke når til skyene, men når vi smaker slik så smaker vi blindt. Jeg kvernet kaffen og visste således hvilke som stod på bordet, men fikk to andre til å bytte plass på koppene uten at jeg så etter det. Med 12 kaffer på bordet ble det så blindt som mulig, også for meg. Valget av kaffe i butikk var relativt tilfeldig, bortsett fra at jeg prøvde å ha med et par kjente merker, og noe single origin kaffe(kaffe fra ett land). Kaffen jeg tok med fra spesialkaffeverden var valgt utifra at noe skulle være av det mørkeste brente vi finner, noe så lyst som mulig, og et par for å matche landet til single origin fra butikk. Og kaffene var:

Spesialkaffe:

 • Jacu – Colombia Roman Chinca
 • Jacu – Kenya Gachami
 • Jacu – Etiopia Ambela
 • Tim Wendelboe – Colombia Finca Tamana
 • Lippe – Brasil Fazenda Sertãozinho
 • Lippe – Colombia Finca Palmichal

Butikkaffe:

 • Evergood Classic
 • Friele Frokostkaffe
 • Green World Økologisk kaffe
 • Farmer’s Coffee (Fairtrade)
 • Jacobs Excelso Colombia
 • Coffee of the World – Etiopisk Yirgacheffe

Når vi vanligvis smaker på kaffe er vi ikke nødvendigvis så opptatt av å rangere kaffen annet enn hva vi ønsker å bruke og hva vi ikke ønsker å bruke, men da fokuserer vi på å finne særpreget og egenskapene til den enkelte kaffen. Det har vi også gjort her, i tillegg til at vi prøvde å rangere fra 1-12, hvor nr 1 er den beste. Det er min rangering jeg gir her – vi som smakte var ganske enige innenfor 3 grupper: dårligst, middels og best. For min del også var det vanskelig å skille innenfor disse tre, det var 5 skikkelig dårlige, 3 i midtre sjiktet og 4 som var gode. Slik at kaffe 1-4 er ca like gode, samme med 5-7 og 8-12. Vi smakte lenge, så kaffen beveget seg fra det varmeste man kan smake uten å brenne seg til rundt romtemperatur. Når det gjelder smaksbeskrivelser, så er det ikke alltid man treffer hverandre nøyaktig, men jeg har holdt ukentlige cuppinger nå i ca 4 år og opplever at de som gir beskrivelsene alltid er innenfor samme område, hvis en sier sitron kan en annen si appelsin e.l. Og vi som smakte nå var veldig enige på disse tingene. Vi fokuserer også på renhet og klarhet, negativt om en kaffe er skitten, og dermed hvor tydelige smaker er eller om det er bismaker som rammer balansen. Harmoni i koppen er viktig. Men her er altså resultatet.

Nr 12: Coffee of the World – Etiopisk Yirgacheffe

Det som var litt av grunnen til å velge denne var at den var en single origin fra Wote i Yirgacheffe i Etiopia, som jeg har mye erfaring med å smake kaffe fra etterhvert. Det er også interessant at Coffee of the World oppgir brenningsgrad på posene i en skala fra 1-7. På denne hadde de valgt 5, altså veldig mørkt, som jeg også tenkte at var et merkelig valg for en kaffe fra et område som vanligvis gir noen av de letteste og lyseste aromaene vi smaker i kaffe. Da jeg luktet på den tørt ga den fra seg et svakt hint av noe fruktig, bak noe treaktig og noe som minnet om lukten av et bål. Den fremstod med en gang som veldig skitten, dårlig balansert og hadde en svært tørr munnfølelse. Det var ubehagelig å drikke den.

Nr 11: Green World Økologisk kaffe

Jeg vet ikke om denne er mye solgt, men blant mange kan det å velge økologisk være noe man ønsker så derfor tok jeg med denne. Ifølge nettsiden henter de kaffen fra Peru og Honduras (ikke opplyst på posen), det er altså en blanding. Denne også hadde treaktige aromaer, og fremstod som altfor mørkt brent. Den hadde en veldig ubalansert syrlighet, den var rett og slett sur, og smakte kull. Den ga fra seg en askete munnfølelse.

Nr 10: Evergood Classic 

Denne tok jeg med rett og slett fordi jeg tror det er mange som drikker den, og den er velkjent. Ifølge posen henter de kaffen fra Kenya og Colombia, og minst 50% av kaffen er sertifisert. Når man luktet på den avga den kun aroma av å være brent. I munnen fremstod den som svært ubalansert, den smakte treverk og ga en svært tørr munnfølelse.

Nr 9: Friele Frokostkaffe Original

Denne er nok på kaffebordet hos mange i Norge, og enda flere her i Bergen. Ifølge Friele har Friele Frokostkaffe en nøye utvalgt blanding av bønner, hovedsakelig fra Brasil. Jeg må si jeg ble overrasket da vi avslørte koppene, jeg trodde denne skulle nå litt lenger opp. Men den hadde en anelse hint av frukt og nøtter i aromaen da jeg luktet på den tørt, sammen med tydelig brenthet. I smaken var den skitten, veldig ubalansert, smakte treverk og brenthet, med et hint av sødme.

Nr 8: Jacobs Excelso Colombia

Her nærmer vi oss den omtalen en kaffe bør få fra brenneriet, som var grunnen til at jeg tok denne med. Det er av en bønnetype som heter Excelso og den vokser på ca 1500 meters høyde i Colombia. Det står ikke distrikt, det står bare solrike skråninger. Da jeg luktet tørt på denne avga den aroma av gummi og bål. Den smakte litt barke og aske, men fikk litt sødme etterhvert. Den opplevdes også som tørr i munnen.

Nr 7: Lippe Colombia Finca Palmichal

Dette er en kaffe fra brenneriet Lippe, som holder til i Oslo. Kaffen er fra Genova i Quindio i Colombia. Den er høstet ca 1500 moh, og av bønnetypen Castillo. Både denne og den neste fra Lippe er kaffer de har i utvalget i det laveste prissjiktet, og er tiltenkt kundene som vektlegger pris mens de fortsatt vil ha spesialkaffe. I aromaen opplevdes denne som litt anonym, men lett treaktig. I smaken fikk jeg en anelse frukt, noe syrlighet, men den fremstod som for skitten og for bitter.

Nr 6: Lippe Fazenda Sertãozinho

Også en kaffe fra Lippe. En Brasiliansk kaffe fra en region som heter Minas Gerais og denne er av bønnetypen Mundo Novo. Denne er prosessert med en metode som heter pulped natural, som er en slags mellomting av vasking og bærtørking(enkelt sagt). Denne hadde aroma av brent treverk og en liten anelse noe søtt. Den fremstod i munnen med en gang som litt for mørk, men med relativt bra sødme. Den ga fra seg hint av frukt, men hadde en tørr og bitter avslutning.

Jeg byttet plass på nr 5 og 6 et par ganger før jeg bestemte meg, så de var veldig jevne i rangeringen.

Nr 5: Farmer’s Coffee FairTrade

Disse opplyser dessverre ikke hvor kaffen er fra, annet enn at det er søramerikanske småbønder. De har en kort artikkel på nettsidene om en bonde fra Guatemala, så det er hvertfall et av stedene den kommer fra. En av Fairtrade-standardene er visstnok sporbarhet (link), så det er merkelig at det ikke står mer på posen. Kaffen hadde en anelse aroma av søt frukt, i smaken var den preget av et hint av sødme, men med en svært askete og tørr munnføelsel.

Det må bemerkes nå at de 4 neste er et helt annet nivå enn resten. 

Nr 4: Jacu Kenya Gachimi

HER overrasket jeg meg selv. Jeg tror jeg aldri tidligere har hatt en blindsmaking hvor Kenya ikke har nådd til topps. Forklaring er nok at Kenya begynner å bli litt past crop. Dette er en typisk kenyansk kaffe, en nydelig SL28 & SL34 fra Kirinyaga-distriktet sør i Mt. Kenya. Det er en fullt vasket kaffe. Jeg opplevde aromaen som lett og syrlig, med innslag av søt frukt. I munnen hadde den nydelig balanse, fin syrlighet, den var ren, og den ga en litt smøraktig munnfølelse nå (tidligere har den vært mer leskende). Den smakte tydelig av søte frukter.

Nr 3: Tim Wendelboe Finca Tamana

Finca Tamana er jo en gård Tim har jobbet masse med de siste årene, og som vi så og si alltid får god kaffe fra. Intet unntak nå. Kaffen vokser mellom 1650-1750 moh, er vasket og av bønnetypen Castillo. På aromaen opplevdes den som noe anonym, men med preg av nøtter og noe søt frukt. I munnen var den lett, et behagelig innslag av syrlighet, tydelig søt frukt og den hadde også et hint av solbær.

Nr 2: Jacu Etiopia Ambela

En svært god etiopisk kaffe. På samme måte som med Kenya begynner vi å ane at denne er past crop, men her er den bare litt mindre intens enn den har vært. Denne er vasket, vokst på litt i overkant av 1900 moh, fra en region som heter Sidamo og av bønnetypen vi kaller Heirloom. Jeg opplevde en lett syrlig og fruktig aroma. I munnen var den lett, bløt og smøraktig, med en svært behagelig og søt avslutning. Den smakte av tropisk frukt og hadde en balansert syre.

Nr 1: Jacu Roman Chinca

Colomiansk kaffe på topp hos meg – det skjer heller ikke på hver blindsmaking, men denne er bra! Det er en kaffe fra en region som heter Nariño og gården Roman Chinca. Bønnetypene i denne avlingen er Castillo, Caturra, og Variedad Colombia, og den vokser på litt under 1900 moh. Jeg opplevde en aroma som med en gang ga fra seg noe fruktig og opplevdes som lett. I munnen var den bløt, veldig god balanse og en søt og behagelig ettersmak. Den hadde en behagelig syre og smakte i tillegg av varm, tropisk frukt, samt noe vanilje.

 

Konklusjon

Jepp, så har vi lista. Det som er kjekkest er at vi som smakte får bekreftet at kaffen vi bruker til vanlig er helt topp! Når det gjelder sammenligningen mot butikkaffe er vi selvfølgelig i to helt forskjellige segmenter av kaffebransjen her, hvor det i spesialkaffeverden er utelukkende kvalitet som står øverst på lista. At de 4 som havnet øverst havnet der er også fint å ha med selv om vi behandler det som en sesongvare, og det om et par uker kanskje kan være nye ting i utvalget. Det viser at spesialkaffe er bra. Og for dere som vil holde dere til butikkaffen er denne listen fin som vurdering fra noen som jobber med kaffe til daglig. Det er mye mer butikkaffe der ute også som vi ikke har smakt, men de kjempestore variasjonene i kvalitet innenfor samme kategori er det nok ikke. Friele fremstod som meg som litt bedre enn Evergood, men det var jo en single origin (fra butikk og veldig mørkt brent) som havnet nederst. Butikkaffen var dessverre under mine svært lave forventninger.

Så lykke til med kaffekjøpene, og smaksmessig er det sånn at det fortsatt er spesialkaffe som gjelder 🙂

Leave a Comment