Kaffe i Hamar

In Anmeldelse kafé/restaurant, Anmeldelse kaffe, Kaffe by bryggeadmin2 Comments

Hamar er hjembyen min, så hvordan kaffescenen der ser ut er spesielt interessant for meg. Jeg hadde min første baristajobb på en kaffe- og vinbar som het Poesi, som før det ble vinbar hadde eksistert som ren kaffebar i ca 9 år. Den ble lagt ned et par år etter jeg flyttet fra Hamar, men var nok ganske mye av det som bidro til å løfte frem hva kaffe kan være, på Hamar. Jeg jobbet der mellom 2005 og 2008, og da var spesialkaffe i det mange vil omtale som den andre bølgen. Det var tiden da man begynte å snakke om forskjellige kaffedrikker som latte, macchiato, cappuccino osv., og kaffebarene kom opp overalt og kaffe ble mer og mer en kultur der forbrukerne stilte krav til at kaffe skulle være en opplevelse mer enn bare en kopp med drikke. Så ting som opphav og forskjeller i brennestil ble aktuelle temaer. Men det var kanskje likevel det sosiale rundt kaffeopplevelsen som stod sterkest.

I dag er vi inne i den tredje bølgen, og det som står sterkest for de fleste er hele prosessen bak resultatet i koppen og hvordan vi som baristaer jobber på lag med dette, hvordan det utfordrer oss til å alltid bli bedre. Alle ledd har noe å si. Spesialkaffeforeningen SCAA har med dette i sin definisjon av spesialkaffe (link). Og det er dette jeg ser etter, og prøver å være selv, når det gjelder kaféer rundt omkring. Derfor er det utrolig kjekt å se at det også midt i innlandet, på Hamar, kommer spesialkaffesteder i den tredje bølgens ånd.

Krutt Espressobar

På det nye kjøpesenteret CC finner vi Krutt Espressobar. De serverer Solberg & Hansen, Lippe og Tim Wendelboe. Jeg har prøvd endel håndbrygg og en espresso ved én anledning. Den gangen var det en stor diskusjon om hvem som skulle lage den espressoen før jeg omsider fikk den. Da jeg var hjemme til jul sist fikk jeg servert Nacimiento fra Tim Wendelboe brygget på Kalita, det var ikke et spesielt godt brygg, veldig tørt. Og Nacimiento er en bra kaffe! Men noen av baristaene er veldig engasjerte og det legger grunnlaget for at det kan bli bedre og bedre!

Professo og Larsen

Det er to relativt nye kafeer ved siden av hverandre i Strandgata i Hamar. Det er Larsen og Professo som er drevet av Linn og Geir Byberg. De er også lærere på barista-linjen på Hedmarktoppen Folkehøyskole. Larsen er en kombinert kafé, klesbutikk, interiørbutikk og gavebutikk. En herlig blanding som passer godt inn på et sted som Hamar. De bruker kaffe fra Jacu og har en egen Larsens espressoblanding. Sort kaffe serverer de ved å brygge på presskanne og ha stående på kanner. Jeg syns det er litt sånn flashback fra nittitallet, og min opplevelse er at en trakter faktisk gjør en langt bedre jobb enn en presskanne med den ganske lysbrente kaffen til Jacu. Men det er absolutt godt! 🙂
I løpet av dagene på Hamar denne gangen testet jeg en dag en iscortado, også testet jeg en normal cortado. De begge var søte, fyldige, litt karamellaktige og med hint av mørk sjokolade. Iscortadoen har også litt preg av søt frukt. Jeg syns likevel at denne espressoen er litt vel mørkt brent (som antageligvis må til med en sånn blanding), og mangler litt særpreg – en enkeltgårdsespresso hadde vært toppen her. Men Larsen er et fantastisk hyggelig sted, jeg har kun opplevd god service der, de får til loppemarked i hele Strandgata, holder konserter og er etter min mening noe en by som Hamar absolutt trenger! Til lunsj spiste jeg en perfekt focaccia med pastrami og en herlig sennepsdressing. Tidligere har jeg spist en sjokoladekake med bringebær, som rett og slett er fantastisk!

LarsenHamar

Professo er en mindre espresso- og bryggebar som også har is fra Kulinaris og som regel noe søt bakst som makroner eller croissanter. På espressokvernen har de stort sett en av blandingene til Kaffa. Jeg prøvde den som heter Forte nå. Jeg opplever denne som veldig mørkt brent, men baristaen gjorde en svært god jobb med den så det ble en ganske ok espresso.

Som håndbrygg testet jeg først Elida green tip Geisha brent av Kaffa, som baristaen omtalte som kaffens Champagne. Det bygger ganske store forventninger (selvom Champagne ikke er de boblene jeg drikker mest av), jeg liker at man er litt forsiktig med sånne uttrykk. På Kaffas nettsider mangler det heller ikke på store ord om denne kaffen. Og det er en veldig veldig bra kaffe! Jeg syns Kaffa bommer litt med brenningen, den er en anelse mørkt brent. Baristaens jobb er ganske god, men brygget blir en anelse tørt. Jeg får smak av plomme, en litt treaktig aroma. Men det er også hint av noe floralt der, som jeg skulle ønske var mer tilstede.

Professo3

Det andre brygget jeg prøvde var en etiopisk Nano Challa, som er brent av Tim Wendelboe. Dette var et langt bedre brygget brygg og baristaen fikk her godt frem den lette munnfølelsen, de friske og florale aromaene sammen med smaker av søt frukt som plommer. Det er veldig hyggelig å drikke kaffe på Professo. De fleste baristaene er veldig interesserte i det de driver med, som legger opp til mange gode samtaler om kaffe.

På Hamar finner man også andre kaffesteder, men det er Larsen og Professo som er en del av den tredje bølgen. Det er absolutt nødvendig at det er sånne steder i denne byen, og jeg håper det kan bidra til at flere får øynene opp for god kaffe der hjemme!

Professo4

 

Comments

Leave a Comment