Kaffefest!

In Brewer's cup, Chemex, Kaffe, NM by bryggeadminLeave a Comment

I helgen deltok jeg for første gang på Kaffefest – det nasjonale kaffekonkurransearrangementet som SCAE (Speciality Coffee assn. Europe) Norge står for.

Det er konkurranse i cupping(smaking), Brewer’s cup(sort håndbrygg), Klassisk Baristakunst, Coffe in Good Spirits, og Latte Art. Utrolig masse gøy å se på, smake på – og ikke minst mange veldig, veldig flinke kaffemennesker fra hele landet som med sine bidrag i konkurransene bidrar til å løfte standarden på kaffeservering i Norge.

Det er også forskjellige stands, man kan prøve forskjellige maskiner, Solberg & Hansen hadde bryggebar hvor de serverte deilig kaffe og folk fra Tim Wendelboe kom og holdt en cupping med litt gammel og litt ny kaffe! Noe veldig spennende der!

Selv deltok jeg i Brewer’s Cup, eller håndbrygging av sort kaffe! Jeg er veldig fornøyd med å ha kommet til finalen første gang jeg deltar! Plasseringer for alle konkurranser på Scae sine nettsider.

Geisha Esmeralda

Jeg brygget en Geisha, fra Esmeralda-gården i Panama. En veldig god brenning levert av Kaffa!

I min “jakt” etter konkurransekaffe cuppet jeg litt forskjellig som kom til å være tilgjengelig, og falt på at Geishaen var den jeg likte best! Ekstra gøy er det at det er den kaffen som for to år siden ga meg det som fortsatt står som min beste kaffeopplevelse.

Etter kaffen var valgt testet jeg den på AeroPress, V60 og Chemex. Kunne selvfølgelig også testet den på metoder som Kalita, Woodneck, Presskanne osv., men det er de tre jeg er mest komfortabel med for tiden – av de vi bruker i bar på Kaffemisjonen og Blom.

Av de tre var det Chemex som jeg, og kollegaer som smakte med meg, syns tolket kaffen på best måte! Så da var jobben å finne den perfekte oppskriften for Geisha på Chemex.

Vi begynte med et utgangspunkt på ca 40 g. kaffe og 600 g. vann, og etter mye testing frem og tilbake kom vi frem til følgende:

Oppskrift

42 g kaffe

600 g vann

Kverningsgrad noe grovere enn filter. 7,6 på kvern med 9 trinn, der 6 er filter.

Blom: 80-90 g i 35 sek.

Teknikk

Jeg heller på denne måten: Først blomen, så pulser jeg opp til ca 300-350 g totalt(nullstilt etter kaffen er i filteret selvfølgelig). Denne pulsen er ganske aggressiv og i små sirkler midt i sengen av kaffe! Deretter heller jeg resten av vannet i to like store pulser, så de blir fra 100-150 g på hver. Den første av de leder jeg fra midten og ut i brede sirkler, og den andre fra kanten og inn igjen i midten. Her er jeg da ferdig med å helle mellom 1:40 og 1:50, og det gir en ekstraksjonstid på ca 4 min.

En kompleks kaffe!

Denne oppskriften gjør at Geisha virkelig kommer til sin rett som en kompleks og deilig kaffe. For meg opplever jeg en intens floral aroma. Smaksbildet går fra det søte, nesten melkesjokoladeaktige, over mot steinfrukter og sitrussmaker. Den har en utrolig behagelig munnfølelse, som ikke er en anelse tørr, og lang og god ettersmak!

image

 

Kaffefest kunne vært organisert noe bedre, men alt i alt var jo dette et helt fantastisk arrangement, og et mekka for kaffenerder!

Nå er det å glede seg til fersk Afrika-kaffe, venter mye godt fra Etiopia og er spent på Kenya! 

Til neste gang: drikk god kaffe 🙂

Leave a Comment