Logoskisser-31

 

Her er en liste med begreper som blir brukt i kaffeverden, som faller naturlig for oss, og kanskje ikke blir forklart hver gang i innleggene mine! Listen oppdateres med ujevne mellomrom.

Aeropress

Aeropress er en fullkontakt bryggemetode. Man heller kaffe og vann i et rør og presser gjennom et papirfilter med et stempel. Se bryggeoppskrift og mer info her!

Barista

Det er personen som serverer deg kaffe. Kommer (ifølge internettet) fra italiensk og betyr personen bak baren.

Blom

Første steg i brygging, spesielt i drypp-metoder. Man væter den kvernede kaffen med litt vann, akkurat så alt blir vått. Dette øker tempoet på oksideringen og sørger for at gasser forsvinner slik at de ikke forringer resten av bryggeprosessen.

Chemex

En bryggemetode, i kategorien drypp/puor-over. Amerikansk, lansert på førtitallet. Prinsippet er en glasskolbe, der det plasseres et filter i toppen. Det er veldig fine filtre til chemexen, som bidrar til at man kan få veldig klare og rene brygg. En “tut” i toppen av kolben sørger for luftsirkulasjon, så lenge denne ikke blir tettet igjen av filteret. Veldig mange kaffer passer godt å brygges på chemex. I et 6- eller 8-kopps brygg har man gjerne en ekstraheringstid på ca. 4-6 minutter, som gjør at man kan få ut mange smaksstoffer. Så fyldige kaffer, der man vil ha frem noe bitterhet gjør seg veldig bra. Men også komplekse kaffer, som inneholder mange forskjellige smaker.

Ekstrahere

Betyr, fra latin, å trekke noe ut. Vi trekker smaken ut fra råvaren kaffe når vi tilsetter vann. Brygge eller trakte er brukt om det samme.

Espresso

En liten, intens kopp kaffe. Skal det defineres på noen måte må man ha med at det lages under trykk på mellom 8,5 og 9,5 bar, serveres med en gang, inneholder kun kaffe ekstrahert fra vann og kvernet kaffe.VM i baristakunst har ganske streng definisjon i sine regler.

En pose bønner bør ikke kalles espresso, da de bare er brent med det formål å brukes til å lage espresso. Typisk en mørkere brenningsprofil enn de som er myntet på filterbrygg.

En Mokka- eller Bialettikanne lager heller ikke noe som kan faller under definisjonen av en espresso, men en intens kopp med lite mengde kaffe. Ofte kalt Mokka.

V60

Bryggemetode på drypp-/puor-over-prinsippet. Det er en liten trakt, med 60 graders helning – derav navnet. Bruker papirfiltre som er formet til akkurat disse. Kan settes på serveringskanner eller direkte på en kopp. På innsiden av trakten er det riller som sørger for sirkulasjon, at vanndamp slipper ut. Typisk ekstraheringstid ved brygging av én kopp ligger rundt 2 minutter, noe som gjør at søte kaffer passer veldig godt.