London baby!

In Anmeldelse kafé/restaurant, Anmeldelse kaffe, Kaffe by bryggeadminLeave a Comment

Det er noe eget med å spasere rundt i London. Kjenne på atmosfæren, det pulserende livet av det mangfoldet av mennesker og tilbud som finnes i den byen. Jeg får aldri nok av London, og har vært der en del de siste par årene. Likevel har jeg fortsatt en laaaang liste å gå gjennom hva gjelder kaffebarer, vinbarer og restauranter, men det er alltid greit å ha noen kafeer man vet man kan stikke innom. Også er det et par steder jeg har vært som jeg mener man MÅ se.

England er kanskje mer kjent som en te-drikkende nasjon, og London har ikke noen historie for å være et kaffemekka, men likevel blomstrer det opp sted etter sted som drar utviklingen i riktig retning. Det er etterhvert mange steder som har fått sin hype, og det er et par instagramkontoer som kun er dedikert til å promotere kafeer rundt omkring i London. De har riktignok ikke noe kvalitetsfilter, men er du som meg og vil teste ting selv er det fint å bruke de som en inspirasjon til steder å besøke. London’s best coffee og London Coffee shop er hvertfall to man kan følge.

Her kommer min liste, sjekk ut disse stedene.

Prufrock

Prufrock er en slags legende blitt i spesialkaffeverden. De er vertskap for mange forskjellige arrangementer og huser SCA sine sertifiseringskurs i tillegg til å være en kul kafé. De tilbyr kaffe fra flere brennerier, også nordiske, og har av og til noe egenbrent kaffe – de har en liten brenner i kjelleren. De har også en haug med digg bakverk, frokost og lunsj hvor det aller meste lages og bakes på stedet. Det er dyktige og dedikerte baristaer som jobber her, og de får mye ut av kaffen de bruker. Jeg har hatt både veldig gode og helt greie opplevelser her. Det var én kaffe jeg var litt skuffet over en gang, en kenyansk, brent i norden, som manglet fruktighet og var tørr. Men bortsett fra det har opplevelsene vært svært bra. Jeg digger at de på menyen har skrevet noe sånn som “Espresso med litt melk, espresso med mer melk, espresso med mye melk” istedenfor disse italienske navnene.

En hit veldig mange steder i kaffeverden er avokado-toast, og denne MÅ du prøve på Prufrock.

Prufrock

Flat White

Disse ligger i en pulserende gate i hjertet av Soho med Berwick Street Market rett utenfor døren. Her serverer de ingen filterkaffe eller håndbrygg, menyen er kun espressobasert. Og det er kult! At man satser på å bli god på én kategori, og at det er nok besøkt til å få det til! Espressoen jeg fikk var veldig bra, balansert, fin sødme og lav på bitterhet. Og den fungerte utrolig godt i cortadoen jeg bestilte etterpå, veldig balansert. Perfekt temperatur på melken, det gjør meg glad.

Flat White – de var igang med å stenge første gang jeg var innom, derfor en benk i døren 🙂 Fikk espresso

 

Paper & Cup

Dette var en skuffelse, dessverre. Mye synlig på sosiale medier, og en utrolig innbydende og kul fasade. Det er mange av dem i London! Jeg kjøpte en espresso som var utrolig bitter, dårlig balanse, lav sødme og nesten besk. Det var ikke så mye omtanke for hvordan de laget den så det ut til, og det er rart i en tid hvor de aller fleste third wave-steder veier hver eneste espresso shot. Men jeg kan ha vært uheldig, og siden Paper & Cup ligger midt i smørøyet i Shoreditch er det fare for at jeg er i nærheten flere ganger, og vil gi de en sjanse.

Paper & Cup

Fernandez & Wells

Fernandez & Wells har flere kafeer i London. Jeg har kun vært innom den i Exhibition Road, rett ved flere av de store museene. Det er et sjarmerende lokale i et nydelig område. I tillegg til kaffe serverer de deilige sandwicher, spekemat, ost og vin. Kaffen de bruker brennes hos Has Bean Coffee, et stort spesialkaffebrenneri i Storbritannia. Jeg har bare tatt med meg melkedrikker herfra, de har vært balanserte og fine.

Mangler bilde av denne 🙂 

The Wren

Et skikkelig kult sted i en kirke! Et steinkast fra St. Paul Cathedral ligger denne lille kirken som heter St. Nicks Cole Abbey. Den hadde stått ubrukt i ca tyve år da de bestemte seg for å starte opp igjen aktivitet i menigheten. Og som et ledd i aktiviteten har de åpnet en kafé i selve kirkerommet. Den fremstår som, og drives som en selvstendig kafé. Men det er også kirkelige aktiviteter, hver torsdag og noe ellers. 50 % av kafeens profitt går til menighetsarbeidet. Kafeen er oppkalt etter Sir Christopher Wren som tegnet kirkebygget som ble oppført i 1678.

Jeg bestilte et håndbrygg med en etiopisk kaffe brent av Caravan Coffee Roasters. Det var balansert og fint, bra frukt, god sødme og florale aromaer. Det var en anelse tørr avslutning, og noe mørkere brent enn vi er vant til med endel av de norske brenneriene. Men absolutt en av de beste filterkaffene jeg har hatt i London.

The Wren

Nude Coffee Roasters

Nude Coffee Roasters har fire steder i London: 2 på Hanbury Street, en i Bell Lane og en i Spitafields Market. Jeg har vært på den ene i Hanbury street, som de kaller sitt flaggskip, Nude Espresso. Brenneriet ligger rett over veien og har også kafé med lunsj og kaker. Jeg drakk en espresso, og spiste en Portugisisk Pasteis de Nata-kake. Espressoen hadde bra sødme, middels fyldig og balansert. Men igjen, noe mørkere brent enn vi pleier å bruke hjemme i Norge. Og det tok SYKT lang tid å få to espressoer servert. Sånn alvorlig lang tid. Gwylin Davies skriver i en artikkel i magasinet Standart at en god barista bør greie 4 enkle cappuccino med konkurransestandard på alle punkter innen 2,5 minutter. Vi ventet over fem minutter på to espressoer… Det er for mye, med 4 personer som stod ganske stille bak baren.

Men kaffen var god nok og bakverket var veldig bra, så jeg oppsøker nok disse igjen!

Nude Espresso, Hanbury Street

Workshop

Workshop Coffee er en London-kjede med fem kafeer. Jeg har vært innom Marylebone og Fitzrovia, og sett inn på Holborn-kafeen. På Workshop har jeg fått bare god kaffe når det gjelder filter, espresso og melkedrikker, men iskaffen jeg prøvde der en gang var skuffende. Det er vanskelig å få til god iskaffe, og noen ganger må man kanskje bare tilby iskaffe for å tilby det – men det går an å lage det godt. Men jeg lar ikke inntrykket av et sted stå og falle på iskaffen. Så Workshop vil jeg virkelig anbefale å besøke. De brenner sin egen kaffe og har som regel topp kvalitet spesialkaffe i utvalget.

Workshop Fitzrovia

Kaffeine

En sjarmerende liten kafé i Fitzrovia, ikke så langt fra Oxford Street. De ønsker å fremstå som en midt-i-blinken third wave kafé og har til og med en plakat på veggen hvor det står om hvor mye fokus de legger i opplæring av sine baristaer og hvordan de jobber for å opprettholde kvalitet. Opplevelsen stod dessverre ikke til forventningene de selv bygger opp. Servicen var ekstremt treg og uoppmerksom, på tross av at det stod 4 personer bak disken. Espressoen vi drakk var helt ok, mørkt brent, tørr munnfølelse, men grei sødme. Iskaffen vi tok med videre var ikke topp. Men jeg kommer nok til å gi disse også en sjanse. Det var et fint lokale med mye sjarm, og sentral beliggenhet er for mange et pluss.

Kaffeine

The Gentlemen Baristas

The Coffee House står på nok en stilig fasade i Union Street i Southwark-området. Da jeg var innom ble jeg møtt av et par blide og pratsomme baristaer, som samtidig var veldig effektive. Espressoen jeg fikk var veldig balansert, fin sødme og kremete munnfølelse. De har en liten takterasse som gjorde det å starte dagen der til en idyllisk liten stund. Jeg prøvde ikke mattilbudet, men lunsjen så innbydende ut – definitivt et sted jeg vil besøke igjen.

The Gentlemen Baristas

 

Hvis du har lite tid vil jeg anbefale å prioritere Prufrock, en av Workshop sine steder og The Wren. God tur til London! 🙂

The Wren – kirken

 

Workshop Marylebone

 

 

Leave a Comment