Månedens kaffe april – Kenya Tegu

In Anmeldelse kaffe, Kaffe by bryggeadminLeave a Comment

Denne kaffen skrev jeg om i forbindelse med konkurransene i 2015, men den høstingen som er tilgjengelig nå er ikke noe dårligere. Tvert imot.
Tegu er en av tre vaskestasjoner under Tekangu-kooperativet i Nyeri i Kenya. Fra Tegu får vi en kaffe, dyrket på 17-1800 moh., av bønnetypene SL128 & SL 34 som er vasket. Kaffen tørkes på tørkebord for å sikre jevn tørking, disse ble donert av Tim Wendelboe i 2010. Det er rundt 900 små bønder som leverer sin kaffe her. Bøndene står fritt til å velge den vaskestasjonen de vil levere kaffen sin til, og auksjonssystemet er sånn at vaskestasjonene blir belønnet hvis de leverer høy kvalitet. De beste vaskestasjonene vil dermed tiltrekke seg flere bønder ved å oppnå høy betaling og høy tilbakebetalingsrate til bøndene. Det er nærliggende å tro at dette vil bidra til å stadig opprettholde fokuset på kvalitet.

Kooperativet er UTZ-sertifisert, som fokuserer på gode landbruks- og næringspraksiser, miljøkriterier og sosiale kriterier. Dette har gitt utsikter til å kunne oppnå premium pris for kaffen og dermed bedre inntekt til bøndene. Mer om dette, produksjonen, lokalsamfunnet rundt og at det er vanskelig å få unge til å bli i landbruk i denne rapporten (link) som kom i 2013. Fin lesing

Min Aeropress-oppskrift for denne kaffen er som følger: 20 gram kaffe, 220 gram vann, vann på 80 grader. Alt vann i med en gang, rør rundt. Trekketid 60 sekunder, pressetid 20 sekunder. Jeg opplever at dette får fruktigheten svært godt frem, samtidig som vi minsker bitterheten. Den har aromaer av lime og stenfrukt, smaker av sitron, solbær, røde bær og vannmelon. Den har en leskende og behagelig munnfølelse. Så denne kaffen er fantastisk å leske seg på mens vi venter på ferske avlinger fra Kenya!

Leave a Comment