Månedens kaffe juni – Kenya Kagumoini

In Anmeldelse kaffe, Bryggeguide, Cupping, Kaffe, V60 by bryggeadminLeave a Comment

Vi er godt i gang med sommeren og afrikansk kaffe er absolutt i sesong! En av de som virkelig har vært spennende så langt i år er Kenya Kagumoini fra Tim Wendelboe.

Kagumoini er fra et kooperativ som heter Kamacharia i regionen Muranga i Kenya. Dette er en vasket kaffe og den er av bønnetypene SL28, SL34, Ruiru 11 og Batian. SL28 og SL34 kjenner jeg godt fra mange Kenyanske kaffer, og de gir ofte en ganske frisk og syrlig stil. Ruiru 11 har jeg av og til møtt på og den bidrar ofte til litt mer fylde. Batian er det første gang jeg har vært borti, så det er gøy! Det er litt vanskelig å si hva som bidrar med hva når man smaker en miks av 4 bønner for første gang. Men kaffen oppleves som veldig fruktig samtidig som den har en middels fylde som gir en utrolig myk og behagelig munnfølelse.

Kamcharia-kooperativet har over 7000 medlemmer, og omlag 5300 er aktivt kaffedyrkende. Det er altså ganske mange hender som går inn i å produsere denne kaffen. Bønder som leverer til slike kooperativer kan ha en svært liten avling, så de er helt avhengig av inntekten de skal få for sitt produkt. Det er derfor fint, som forbruker, å kunne følge kjeden helt tilbake til utgangspunktet slik man kan ved direktehandel. Tim Wendelboe sine åpenhetsrapporter (link) er noe som bidrar positivt til dette. Nordic Approach, som er en mye brukt importør, har også en fin side (link) om hvordan de priser kaffen.

Tim har truffet kjempebra med brenningen her, og vi får virkelig ut alt det gode denne kaffen har å by på. Jeg vil anbefale å ta en titt på Tims nettsider (link) hvor han alltid skriver mye god info om kaffen og stedet den kommer fra.

Fra gården (lånt med tillatelse fra Tims nettsider)

Fra gården (lånt med tillatelse fra Tims nettsider)

I Kenya Kagumoini får jeg aromaer av søt frukt og bjørnebær. Jeg får en relativt lett munnfølelse i et stort bilde. Til å være Kenyansk og veldig lysbrent er den ganske fyldig, middels vil jeg si, og den blir myk og behagelig i munnen. Den smaker av solbær, søt frukt og kirsebær og har en ren og frisk avslutning.

Jeg syns denne passer fint på både Aeropress, V60 og Chemex!

Leave a Comment