Månedens kaffe mai – Kenya Gathaithi

In AeroPress, Anmeldelse kaffe, Bryggeguide, Kaffe by bryggeadminLeave a Comment

Vi nærmer oss våren! Eller vi skulle vel vært der, men jeg bor i Bergen. Uansett – med våren kommer det masse fersk kaffe fra Afrika! Den første jeg smakte fra årets ferske høst var Kenya Gathaithi brent av Jacu. Jeg var så heldig at den ankom brenneriet akkurat da jeg var et par dager i Ålesund og jeg fikk virkelig smake fersk Kenya-kaffe!

Gathaithi vaskestasjon ligger i Nyeri-området i Sentral-Kenya. Det er ca. 800 bønder tilknyttet vaskestasjonen, og det leveres for det meste kaffe av bønnetypene SL28 & SL34, samt noe Ruiru 11. I Kenya har de et system for å gradere kaffene etter størrelse på bønnene. Les mer om det her (link). Denne kaffen er av typen AB, og er en av de reneste av den graderingen jeg har smakt.

Typisk for Nyeri-kaffe er intens syrlighet, mye frukt og en leskende munnfølelse. I Kenya Gathaithi får jeg friske aromaer av syrlig frukt, det er en lett og leskende munnfølelse med en ren avslutning. I smaken finner jeg søte frukter og sitrus, hvor spesielt smak av lime er svært tydelig.

Kenya Gathaithi

Denne syns jeg gjør seg svært godt på Aeropress! Du kan følge min standardoppskrift (link) , eller så har jeg en annen som funker bra til Gathaithi. Utstyrslisten er den samme som i standardoppskriften, bortsett fra at en vannkoker med temperaturkontroll gjør det lettere og du bør ha et termometer!

Jeg bruker 22 gram kaffe og 220 gram vann. Brygg opp-ned. Varm opp Aeropress og skyll filter på forhånd, hell av vannet. Hell i kaffe som er kvernet såvidt grovere enn filtermalt. Tilsett 220 gram vann som holder 80 grader! Start tiden når du starter å helle, og det skal gå ett minutt før du presser. Du kan også presse litt mens den står opp-ned for å få ut litt av skummet før du presser hele brygget i en kopp/beholder, men uansett må du stoppe før du presser alt skummet gjennom!

Denne oppskriften skal gi et utrolig leskende og fruktig brygg, med svært lite bitterhet, som passer perfekt til denne kaffen!

Leave a Comment