Påskens favoritt – bålkaffe!

In Anmeldelse kaffe, Bryggeguide, Kaffe by bryggeadminLeave a Comment

Man skal ikke undervurdere verdien av å lage god kaffe på tur! Den gode, gamle kaffekjelen er fast inventar på mange hytter og i mang en tursekk, så hvorfor ikke bli den beste ved bålet på akkurat denne bryggemetoden?


Påsken nærmer seg, og mange nordmenn trekker til fjellet. Vi benyttet en av soldagene vi allerede har hatt her i Bergen til å ta en tur til fjells for å teste ut årets påskekaffe – på bål! Dette er en bryggemetode som er kjent for de fleste her til lands, og hvem har vel ikke smakt kokekaffe en eller annen gang! Vi tråkket turen på snødekt sti opp Eidsvågsfjellet, hvor en god smaksopplevelse til nydelig utsikt ventet på toppen!

Bålkaffe-7

Når man er på tur vil man gjerne gjøre det enkelt, men man får igjen mye for å gjøre seg flid med bryggingen. Det utstyret vi tok med oss var kaffekjele, håndkvern, vekt, en skje til å røre. En liten presisjonsvekt tar omtrent like mye plass som en lommebok og håndkverner finnes i noen veldig slanke og fine varianter. Min er fra Porlex, og er en smal sylinder på ca 18 cm – perfekt å ta med i sekken!

Så må man selvfølgelig ha god kaffe! Vi tok med årets Påskekaffe fra Jacu som er en kaffe fra El Salvador, en gård som heter Ayutepeque i regionen Ilamatepec. Den er av bønnetypen Bourbon og den er faktisk en kombo av vasket og bærtørket – 75% vasket og 25% bærtørket, noe man ikke ser så ofte. Denne kaffen ble veldig fyldig, med aromaer av nøtter og sjokolade. I smaken finner man mye sødme som fra stenfrukt, og litt mørk sjokolade. Det er svært lav bitterhet, og det er en bløt munnfølelse.

Kokekaffe kategoriseres som en fullkontakt bryggemetode der all kaffe er i kontakt med alt vann under hele trekketiden. Fullkontaktsmetoder gir typisk et rikt smaksbilde, der man får hentet ut mange av de smakene som er å hente i kaffen.

Som for så mange andre bryggemetoder er det fint å ta utgangspunkt i 60 gram per liter, og her er vi akkurat på det blandingsforholdet. Vi brukte:

  • 45 g kaffe
  • 750 g vann
  • Trekketid 5 minutter

Det er mange oppskrifter for kokekaffe som sier at man bør ha en trekketid på 6 minutter, vi testet med 5, noe som viste seg å være veldig bra. Man koker opp vannet i kjelen, samtidig som man lar bålets varme omslutte en og den hyggelige praten går! Når vannet koker tar man kjelen av varmen, tilsetter kaffen og lar den trekke. Etter fem minutter rører man med en skje slik at kaffen faller til bunnen. Så kan det være greit å la den stå i et par minutter til slik at man er sikker på at alt har lagt seg i bunnen av kjelen. Da kan man bare helle forsiktig (slik at det ikke blir med grut) over i koppene og nyte kaffen!

God tur 🙂

Bålkaffe-13

Bilder tatt av Håvard Fadnes. 

Leave a Comment