Regionalt mesterskap og Tegu

In Kaffe, NM by bryggeadminLeave a Comment

Hurra, glede!

Jeg slang meg med i regionalt mesterskap i klassisk baristakunst etter litt press fra sjefen!

Med gode venner i Jacu og god kaffe fra Kenya vant jeg 🙂

Reginalt mesterskap i klassisk baristakunst er konkurranse som foregår rundt i landet, slik at man lokalt får mulighet til å kvalifisere seg til NM. I konkurransnen skal man lage espresso, cappuccino og en signaturdrikk som serveres til hver av to dommere. I tillegg er det en teknisk dommer  som holder øye med teknikk og ryddighet, og en hoveddommer som ser på det meste som skjer.

Kaffen jeg valgte å bruke var en kaffe fra Kenya som heter Tegu. Jacu i Ålesund har denne kaffen inne, og brant den til espressobruk – akkurat sånn jeg ville ha den 🙂 Det er et utrolig godt samarbeid med gjengen hos Jacu, og sammen gjør vi mye bra for å få til et godt resultat i koppen.

Tegu smaker, som espresso, friskt og fruktig – med konkrete smaker som bringebær og solbær, og en grapefrukt-aktig avslutning. Cappuccinoen er mild og søt. Den smaker av lyse nøtter, vom valnøtter, og søt frukt.

Min signaturdrikk var et bringebærskum, søtet med honning, som jeg blandet ut med nedkjølt espresso. Espressoen var tilsatt litt sjokoladeganache for å myke opp koblingen espresso-bringebær. Veldig godt, synes jeg 🙂

Signaturdrikk

Signaturdrikk (foto: Håvard Fadnes)

Tegu er én av tre vaskestasjoner i kooperativet Tekangu i Nyeri-området i Kenya. Tekangu gjør en viktig jobb med å gi lånemuligheter til sine medlemsfarmer, slik at de kan betale skolepenger, investere i gårdene og annet  som kan oppstå. Det er viktig å trekke frem, og en grunn til å gå for direktehandlet kaffe. Medlemmene får også opplæring i bærekraftig gårdsdrift og riktig håndtering av plantemidler. I tillegg jobber Tekangu hele tiden for å opprettholde og utvikle kvaliteten på kaffen. Les mer om det på nettsidene til Tim Wendelboe.

Det at Tegu har holdt seg så god er rett og slett imponerende. Det er en kaffe som er høstet for litt over et år siden, men det er en ekstremt bra råvare – og den er også vakuumpakket som og hjelper mye på holdbarheten. Vi må også innse at enn så lenge rekker vi kanskje ikke å drikke opp all kaffe i sesong.

I forbindelse med RM ser jeg også med glede på økt interesse for kaffe, og mulighet til å formidle litt kaffeglede!
Journalistikkutdanningen ved UiB har hatt sak om RM både på forhånd og i etterkant – i tillegg til en bra sak om håndbrygging for et par uker siden. Kirken, hvor jeg er litt engasjert, fattet også interesse for kaffe.

I det hele tatt var dette kjempekjekt, og jeg ser frem til å representere Bergen i NM sammen med Johanne fra Det Lille Kaffekompaniet 🙂

Presentasjon

Presentasjon (foto: Håvard Fadnes)

 

Leave a Comment