Sort iskaffe!

In AeroPress, Bryggeguide, Kaffe by bryggeadmin2 Comments

Hvordan lager du best iskaffe hjemme?

Cold Brew har vært i vinden i spesialkaffeverden i et par år. Kalddrypp, hvor man lar det dryppe med kaldt vann, sakte over lang tid, er en populær måte å gjøre det på. En annen er å la all kaffen og alt vannet stå og trekke i flere timer i f.eks. en presskanne og så helle over et filter. Jeg har testet dette litt, og syns ikke det gir supergodt resultat, ofte blir det litt tørt. Disse metodene kan være ganske ressurskrevende(i form av kaffemengde). Hvis man følger for eksempel en oppskrift som denne fra Blue Bottle som gir helt ok resultat så krever det 227 gram kaffe pr liter, og etter mitt syn er det litt overkill…

En annen mulighet er å brygge V60, AeroPress, Chemex eller andre bryggemetoder over is – det man da må tenke på er å kompensere for utvanningen isen sørger for. Dette kan man treffe ganske greit med, men det er veldig lett å få ubalanserte brygg her også. Ofte for mye tørrhet samtidig som det trekker ut litt lite smak.

Jeg har også testet å brygge med kaldt vann på AeroPress. Ta utgangspunkt i en vanlig oppskrift, doble mengden kaffe og brygge med iskaldt vann. Det fungerer greit, men når det går an å gjøre det bedre med mindre kaffe vil jeg heller det!

Det jeg har hatt best resultat med er rett og slett å brygge gode brygg helt vanlig, finne oppskrifter som gir minst mulig bitterhet og så kjøle ned det ferdige brygget. Det har jeg hatt godt resultat med både på AeroPress og Chemex, og leter fortsatt litt på V60. Men den oppskriften jeg vil dele her er for AeroPress og gir etter min mening en utrolig god svart iskaffe. Når jeg omtaler disse forskjellige metodene så er alt uten sukker, det er bare fordi jeg syns det sjelden tilfører noe positivt og syns det er interessant å se hva vi greier å få ut av råvaren i seg selv 🙂

Bruk en kenyansk eller etiopisk kaffe. Det er viktig å bruke kaffe som har en god brennedato, prøv å treffe ca. to uker etter brenning. Finn frem AeroPress, skyll filter og forvarm – som vanlig. Bruk 22 gram kaffe og 220 gram vann. Så varmer du vannet til 80 grader. Denne oppskriften bidrar til å minske bitterheten betraktelig. Brygg motsatt vei eller inverted. Hell i alt vannet med en gang, rør rundt en gang også snur du den og presser etter 1 minutt. Sett så i kjøleskapet i noen timer, gjerne i en tett beholder – feks en flaske med kork, til den er helt kald.

Forslag 2

Så finner du deg en god sittestilling i solen et sted, pass på at solbrillene sitter godt, hell kaffen i et fint glass med is og nyt!

 

Comments

  1. Dette må testes! Har testet flere metoder, men som du sier er det vanskelig å få ut all den gode smaken i kaffen. Har du testet å brygge i en beholder som feks står i isvann slik at kaffen kjøles raskt ned etter brygging?

    1. Author

      Hei!
      Så kjekt at du vil prøve 🙂
      Jeg har testet det, og forskjellen til det jeg anbefaler her er jo bare tempoet på nedkjølingen – min erfaring er at det har lite å si. Samme med feks å kjøle i fryser vs kjøleskap. Kanskje man “låser” noen aromaer ved å kjøle raskere, men med de oppskriftene jeg har testet har jeg ikke opplevd noen stor forskjell.

Leave a Comment