Trakterkaffe

In Bryggeguide, Kaffe, Utstyr by bryggeadminLeave a Comment

Kaffetrakteren er et kjent og kjært inventar i veldig mange norske hjem, arbeidsplasser, forsamlingslokaler, restauranter osv.

7 av 10 nordmenn drikker kaffe daglig (83 % ukentlig!!), og blant de kaffedrikkende konsumeres 3,7 kopper pr dag. Det er rundt 12 millioner kopper daglig. 51 % av dette konsumet hentes fra kaffetraktere. Det er mye kaffe, det er mange mennesker som drikker kaffe, og jeg velger å tro at de menneskene vil at kaffen skal være god.

46 % nytes hjemme, mens 31 % av denne kaffen nytes på jobb. Det er god grunn til å sørge for at kaffen på jobb også blir det beste den kan bli – på min jobb har vi det sånn.

I 1971 kom Moccamasteren til Skandinavia og i 2014 solgte de sin trakter nr to millioner i Norge. Så den er åpenbart populær og mye brukt. Det finnes likevel mange forskjellige traktere i elektronikkbutikkene, både gode og dårlige. De siste årene har Wilfa kommet med sine Svart Manuell og Svart Presisjon, hvor jeg med den sistnevnte har hatt stor suksess med å bruke sammen med Chemex. Da plasserer jeg altså håndbryggeren Chemex(les om den her) under trakteren istedenfor den vanlige kolben. Det viktigste for en god trakter er at den brygger jevnt. Jevn vannmengde, jevn temperatur og jevn flyt. Spesielt med temperaturen er det mange variasjoner. Det finnes mange tester for dette i den kulørte pressen som DinSide, Klikk.noSpecialty Coffee Asssociation of America og Norsk Kaffeinformasjon har begge godkjenningsordninger for bryggeutstyr, og ifølge NKI bygger disse to på de samme kriteriene.

Selv har jeg testet litt med Wilfa Svart Presisjon og Moccamaster.

Men uansett hvilken trakter du har så er det noen ting du kan gjøre for å forbedre opplevelsen. Det mest åpenbare kan være å kjøpe god kaffe, men da er det kanskje enda viktigere å være litt nøye. Og til at det er dyrt: jo mer du gjør før å gjøre opplevelsen bedre, jo mer nyter du brygget ditt, jo mindre kvantum drikker du kanskje (over tid) og jo mindre vil du hvertfall kaste – du brygger mengden du skal drikke. Jeg gikk veldig ned i mitt forbruk da jeg gikk over til å bli mer nøyaktig på bryggingen (også blir du veldig nerd og går over til å teste masse da…).

Men kaffen i hjemmet eller på arbeidsplassen er viktig, som en sosial arena, som en god smaksopplevelse og kanskje for noen for å våkne. Derfor kan man gi den det lille ekstra. Så i nærheten av trakteren din bør du rydde plass til en liten digital vekt, og en kanne av et slag til vann – aldri bruk kolben fra trakteren til å fylle vann. Aldri.

Så gjennom traktingen:

Skyll filteret. Det kan lett gjøres ved å bare sette på trakteren med litt vann uten kaffe, så går den av seg selv mens du finner frem kaffen. Også får du samtidig skylt kolben. Neste steg er å velge riktig blandingsforhold. Jeg pleier å ta utgangspunkt i 60 gram pr liter, og eventuelt variere noe etter kaffetypen. Smak deg frem her.

Kaffen du bruker har noe å si, men alt dette kan brukes som gode utgangspunkt/pekepinner.

Kverningsgraden kan du velge etter tiden på brygget, sammen med smaken. Tim Wendelboe skriver i sin bok at han anbefaler deg å trakte 1 liter på 4 minutter, det syns jeg fortsatt kan være et godt prinsipp. Men man må selvfølgelig smake seg til at det er godt. Hvis du vil ta det enda lenger kan du sette opp en cupping(link) hjemme og smake potensialet til kaffen og se om du finner igjen det i brygget fra trakteren – men da begynner du å bli nerd (og det er jo bra).

Vei opp kaffen du skal bruke og kvern det, ikke kvern mer enn du skal bruke. Vei vannet i en vannkanne eller litermål og hell over i trakteren. Igjen, ikke bruk kolben fra trakteren – det vil alltid være fare for at du heller kafferester i trakteren, og dette vil over tid sette smak og bidra til at det er vanskelig å holde trakteren ren. Gjerne test vekten på vannet rett under streken og rett over streken på et av målene på trakteren så ser du hvor stor andel en liten feil på øyemålet kan utgjøre.

Sett på trakteren og la den gjøre sin jobb. Så heller du kaffen over på en ren kanne, og drikker opp kaffen i løpet av 30-45 min. Ikke la den stå på varm plate og bli sur.

Også er det alltid viktig å huske på å holde trakteren ren. Det jeg har nevnt med kolben bidrar til at trakteren tilsmusses mindre, også kan den renses med CleanDrop e.l., ca hver 14. dag i et gjennomsnittlig hjem eller arbeidsplass. Som jeg startet med å referere til så heller vi i oss litervis av dette, så da må det jo være godt.

  • Ren trakter
  • Skyll filtere
  • Vekt
  • Nøyaktige mål
  • Riktig kverningsgrad
  • Riktig tid

Men det viktigste er selvfølgelig å nyte god kaffe!

 

Tallene er hentet fra Ipsos MMIs kaffeundersøkelse for 2016 (link) 

Fotocreds til Håvard.

Leave a Comment