V60 – bryggeguide!

In Bryggeguide, Kaffe, V60 by bryggeadmin8 Comments

V60 er en drypp-metode, eller “pour-over” på internasjonalt. Navnet kommer av at den har 60 grader helning i trakten. Filterne til V60 er helt glatte, mens det på innsiden av trakten er riller som vil sørge for sirkulasjon under bryggingen.

Utstyr

  • V60
  • Filter
  • Vannkoker
  • Gåsenakke-hellekanne
  • Vekt
  • Timer, på vekt eller separat

Oppskrift

  • 16 g kaffe
  • 240 g vann
  •  Kverningsgrad: Litt finere enn filtermalt.

 

 

Photo 21.07.14 08 38 49

Skyll filteret i varmt vann og (samtidig) varm koppen eller beholderen brygget skal renne ned i.Vei kaffe, kvern den, og ha den i filteret. Bruk gåsenakke-kannen til å helle fra når du skal helle vannet over kaffen.

Start med en blom på ca 30 g, som du lar stå til 35 sek. Sikre at du treffer all kaffen med dette vannet, og rør en runde med en liten skje.

Videre gjelder det å sørge for at all kaffen blir jevnt ekstrahert. Jeg starter ofte med å helle de første 100 g med vann i små sirkler, med ganske aggressiv stråle. Så fortsetter jeg i pulser på ca 30 g vann, i bredere sirkler, men går gjerne inn mot midten igjen på siste puls. Den første, store og aggressive pulsen sørger for en kanal gjennom kaffen, og resten av hellingen sørger for en jevn ekstraksjon. Der man mot slutten går inn mot midten igjen er dette for å sikre en videre god strøm av vann gjennom kaffen. Deretter lar du kaffen renne gjennom, og løfter trakten av når det har skjedd! En nydelig kopp kaffe!

 

 

Comments

 1. Hei! God guide 🙂 Er det noen typer kaffe som egner seg bedre til v60 enn andre? Tenker da generelt på syrlige/karamelliserte etc.

  1. Author

   Takk! 🙂 V60 opplever jeg som en ganske “allround”-metode når det gjelder valg av kaffe. Likevel Er kanskje de med mye sødme velegnet, mens de hvor syren bør være markant (som en skarp Kenyansk) ikke kommer helt til sin rett

 2. Pingback: Månedens kaffe – desember | Bryggehygge

 3. Pingback: Etiopia Chelba – månedens kaffe februar | Bryggehygge

 4. Hei, takk for god beskrivelse! Hvor lang tid tenker du bryggingen bør ta?

  1. Author

   Hei! Hyggelig tilbakemelding! 🙂
   Ca to minutter har vært standarden. Men med en del veldig lysbrente kaffer (som dermed har lav bitterhet) i det siste har jeg opplevd at det går fint inntil 2:20-2:30 også.

 5. Henger ikke helt med på målene her. Burde det ikke vært 14,4 g kaffe på 240 g vann?

  1. Author

   Hei! Dette er en flott standardoppskrift for mange kaffer. 14,4gram kaffe til 240gram er nøyaktig 60 g pr liter – og det kan være en fin tommelfingerregel i mange tilfeller, men det er ikke gitt at det alltid er fasit. Hvis du ser i innlegget om NM i år ser du at oppskriften er 23/300, en annen deltaker jeg jobbet mye med hadde 18/250. Og da forskjellige kverningsgrader.
   Denne bryggeguiden tror jeg er et fint utgangspunkt for mange, også må man bare prøve seg frem – gjerne også med forskjellige kaffer 🙂

Leave a Comment